Bloggpaus

Tar en bloggpaus nu, mår inte så bra mentalt för tillfället :(
Vet inte när jag är tillbaka, men ställ gärna frågor osv. som jag kan svara på när jag är tillbaka!

Hoppas ni har det bra <3

Hoppträning

Hopptränade med Doris igår. Hon var så himla fin!! Underbara häst.
Började med att värma upp i trav, göra serpentiner runt tre hinder på ena långsidan och sluta och en tiometersvolt på andra, vilket Doris skötte superbra. Sen i galopp skulle vi göra skänkelvikning in till mitten på ena långsidan och på andra lägga volter runt de tre hinder som stod där. Doris har aldrig gjort galoppskänkelvikning förut men hon fattade på en gång och flöot igenom dem superbra.
Efter det fick vi travhoppa på ett litet räcke och göra halt efter. Sen fick vi galopphoppa det räcket och sedan efter skulle vi byta av till skritt, göra volt tillbaka och sedan fatta galopp och hoppa räcket igen.

Sen fick vi hoppa trekombination(!) Något Doris aldrig har gjort förut. Så när vi styrde på kände jag att hon stannade upp lite när vi kom framför hela kombination. Men jag tröck på henne och hon hoppade av jäääääääääääättestort, haha! Så jag flög som en vante och när vi landade låg jag på halsen och vad gör hon!? Jo, hon hoppar klart hela kombinationen utan att riva med mig hängandes på halsen, gud vad jag skratta alltså! :p Men sen fick vi irktigt bra flyt även där.

Til sist hoppade vi bana på ungefär 1-110cm och hon var superduktig! Så himla nöjd med henne, är riktigt taggad på att få komma ut och tävla nu! =)

Inga bilder, våran kamera är trasig :( men ska åka in till stan imorgon och köpa filmkamera så jag kan filma tävlingen på söndag!

Dagens ridpass

Red Trasan på banan. Tänkte verkligen igenom allt från träningen i söndags och tränade exakt samma. Har inte skrivit om träningen, men tänkte skriva ett inlägg om hon jag tränar för. =) Iaf, så tränade vi hela lektionen på min sits, och jäklar vilken sits jag fick till efter ett tag!

Iaf, åter till idag. Tränade då min sits och vilken skillnad det var alltså! Hade ingen som helst tendens till att falla tillbaka i gamla sitsen och Trasan var helt grymt fin och riktigt loss i bogarna. Är riktigt taggad till söndag nu!!

Veckoplanering v. 6

Trasan:
Måndag: Skrittur check!
Tisdag: Lösgörande på banan
Onsdag: Vila
Torsdag: Stockrundan, stärkande + lösgörande
Fredag: Otelrundan, känna igenom rörelserna
Lördag: Avcheck på banan så att allt sitter!
Söndag: Tävling! =)


Doris:
Måndag: Banan, galoppjobb check!
Tisdag: Lätt jogging på banan, känna igenom henne
Onsdag: Hoppträning! =)
Torsdag: Skrittur på asfalt
Fredag: Vila
Lördag: Uteritt, bara lalla runt o ha kul
Söndag: Banan, galoppjobb

Träning

Har precis tränat ett kort men ganska intensivt pass på löpbandet. Efter det gjorde jag lite styrketräning för rygg, mage samt armar och lår. Känns jätteskönt när man är klar!



Nu sitter jag här och planerar veckan för båda hästarna och tittar lite på kommande tävlingar! =)

Dagens ridpass

Red först Doris på volten. Gud vad fin hon har blivit alltså! Hon blir bara finare och finare för varje dag som går. Hon har verkligen stärkts mentalt under denna vinter, hon liksom lyssnar på mig på ett helt annat sätt än förut. Red iaf mycket galopparbete idag, då det är där hon fortfarande behöver stärkas. Gjorde väldigt mycket länga och korta och hon lyssnade super på det, och hon samlade sig riktigt, riktigt bra i båda sidorna efter en stund. Efter det joggade jag av henne riktigt länge och verkligen stretchade ut halsen på henne.

Skrittade ut Trasan barbacka på asfaltsväg med mamma och Giggen i en halvtimme ungefär.

Inspiration

Sitter och tittar på Hippson;s artikelarkiv och på deras besökarartiklar. Snacka om att få inspiration till sitt egna stall! I sommar ska det fixas mycket med stallet, bla. ska vi nog måla alla gavlar och fönsterramar vita så det matchar med huset, vi ska göra om boxarna, byta galler, måla om osv. Ska nog även måla ridbanestaketet som börjar bli lite slitet. =)

Bjuder på lite bilder;


Hos Maria Gretzer på Phile Gård (skåne såklart ;))


Hos Jan Brink, också i skåne!


Jan Brinks ridhus(!) Baren och köket


Hingststallet hos Jan






Detaljer från Tullstorp


Hemma hos familjen Emanuelsson




Häftig detalj på stalltaket

Fler inspirationsbilder hittar ni HÄR!


Veckans blogg hos Warnmark


Rörigt

Ber om ursäkt att bloggen ser rörig ut, håller på fixar med designen...

Prao v. 11

V. 11 är det dags för prao i skolan! Och jag tänkte berätta lite om praoplatsen jag ska vara på! =)

Stall Charlottenlind heter stället jag ska till. Där bor och jobbar Charlotte. Hon är utbildad och diplomerad hästmassor samt utbildad sadelinprovare. Hon arbetar med hästars friskvård men har tidigare tävlat svår hoppning och även varit unghästutbildare.
Charlotte tar emot hästar som:

- behöver rehabiliteras efter skada

- har diffusa problem som inte svarar på traditionell veterinärmedicinsk behandling

- behöver vila upp sig eller mjukas upp och stärkas, t.ex. inför tävling

- är konvalescent

- behöver lösgöras eller utbildas i ridningen

Detta kan Charlotte erbjuda hemma på stall Charlottenlind:

- Behandling på VITAFLOOR vibrationsgolv

- Massage

- Stretching

- Laserterapi (GaAs-laser)

- Sadelinprovning

- Tillridning

- Utevistelse i kuperade, lummiga gräshagar för de hästar som inte behöver ha boxvila. Även sjukhagar finns.

- Garanterat god omvårdnad i lugn och harmonisk miljö

- Nära samarbete med veterinär, hovslagare, hästtandläkare och djurtolk

Hon kan även komma hem till Dig (om du bor i skånedelen givetvis)

Detta känns ju helt klart som att det kommer bli en lärorik vecka, förhoppningsvis kan jag även ta med mig det jag lär mig hem och använda på mina hästar.







Mer information och bilder hittar ni på hennes hemsida. Länk till den finns i början av detta inlägg!

Hiss/Diss



* Tävling om en vecka!

* Träning med Trasan imorgon, med Doris på onsdag!

* Både Doris & Trasan är galet fina just nu!

* Jag har fixat en skitbra praoplats ( kommer i ett inlägg snart!)

* Våran gård, så himla underbart att ha stallet precis utanför huset! :')

* Har lov om 2 veckor, lovely!



* Återigen det äckliga, dumma vädret!


Kom faktiskt inte på någon mer diss, vilken känns riktigt härligt! =)

Dagens ridpass

Red båda på volten snöbanan idag. Började med Trasan, och iom att det var ca. en halv meter snö fick hon bara joggas lite. Dock ställde jag henne lite och gjorde lite öppnor längs långsidan och galopperade sedan i ett riktigt friskt tempo i snön så hon fick frusta av sig ordentligt!

Sedan blev det Doris, hon fick gå ordentligare. Dels så var volten uppriden från Trasan, dels så har Doris mycket längre ben så hon orkar mer i snön. Och hon var supersuperfin! Hon är en helt annan häst sen hon klipptes förra helgen, kan knappt vänta till onsdag då vi äntligen får hoppa igen! =)

Tänkte slänga upp lite roligare inlägg senare ikväll, bla. hiss & diss, övningar, tips m.m!
Ska även fixa en ny header också =)

Träningar

Dålig uppdatering, har helt enkelt inte orkat. :(

Men nu (äntligen!) börjar det hända lite roliga grejer! På söndag är det dressyrträning igen med Trasan, på onsdag är det hoppträning med Doris och nästa söndag är det dressyrtävling med Trasan! Så himla kul när det äntligen börjar komma igång som vanligt igen. =)

Lämnar bloggen åt sidan ikväll, imorgon och på söndag så ska jag försöka skriva lite roliga och bra inlägg, förslag?

Så länge får ni ha en riktigt bra friday night!

Mys + nattfodring

Har kommit in från stallet för en liten stund sen. Var ute och pysslade lite med trasan och nattfodrade dem. Trasan fick sig en ordentlig borst idag, friserade manen, hovskäget och svansen. Satte även på hovlack på hovarna och ryktade henne riktigt länge. Avslutade med att massera henne med en massageborste, hon njöt verkligen!



Är hon inte världens sötaste? =)

Kingslands kollektion -10

Nu har Kingsland släppt sin vår/sommar kollektion på deras hemsida! Dem har kommit med riktigt fina grejer, här är några av mina favoriter;















Du kan se resten av Kingslands vår/sommar kollektion HÄR!

Tips

Har du en rastlös häst som gärna står och gnager på träet i boxen eller står och gungar fram och tillbaka?
Då är det ett jättebra tips att slänga in några grenar/grankvistar som hästarna kan gnaga på! Hästar älskar att gnaga på grenar och äta granris så då blir dem sysselsastta och Du slipper söndergnagna boxar. Du kan även lägga in detta i hagen så hästarna har något att pyssla med då också.


Dagens ridpass

Har precis ridit Doris på banan, herregud vad fin hon var!! =) Hon var en dröm och rida, bara " var där " hela tiden. Och när jag gjorde några travlängningar på diagonalen kändes det som att hon svävade fram! Såhär fin har hon inte varit på riktigt länge. Blev riktigt sugen på att tävla nu! :/

Evighetsövning

Satt och tittade runt lite på Hippson och hittade en bra och lätt övning!



Detta är en mycket bra uppvärmningsövning. Den är enkel att ta fram och som ni ser så är det bara fantasin som sätter gränser på olika vägar och svängar. Syftet med denna övning är att bli mer kvick och snabbtänkt som ryttare samt att få en lydig och uppmärksam häst. Detta är även en bra övning att träna korta och långa sträckor på.




Charles Owen Wellington classic

Produkt: Ridhjälm
Färger: Blå, Svart, brun, Grå, Grön
Pris: 2190 - 3000kr
Inköpställe: Mj Caballus UF

Wellington Classic är en ventilerad lågprofilshjälm.
Vadderad bak i nacken och med naturfärgat mjukt läderhakband.
Denna sammetshjälm har tagits fram med jaktryttaren som förebild och har ett bredare brätte som skyddar mot solljus. Täckt med traditionell sammet ger den fyrkantiga skärmen ett slankare utseende. Vadderingen i nacken ger en känsla av säkerhet och en hjälm som är djupare utan att det medför risk för nackskador.

Säkerhetsstandard: BS EN1384 + PAS015+ ASTM

Fick hem min hjälm för ca 3 veckor sen tror jag, och jag är än så länge jättenöjd med den! Den är otroligt bekväm, sitter perfekt på huvudet och åker inte ner framför ögonen. Den är riktigt varm och skön nu när det är kallt, har dock hört att den blir ruggigt varm på sommaren? Återstår att se helt enkelt. Men tycker dock det är en väldigt snygg, stilren hjälm som kan användas både i dressyr och hoppning samt att den är mycket prisvärd!



Anmält till årets första tävling!

Japp, som ni ser på rubriken så har jag anmält till årets första tävling! =) Den 14:e, om lite mindre än två veckor närmare bestämt. Det blir en regional dressyr i Malmö med Trasan, LA:1 och LA:P1, och då jäklar ska vi fixa kvalet. Är grymt taggad!


Gymnastikövningar

Nöttes av världens snöstorm när jag klev utanför dörren så det var bara till att ge upp ridningen :( Har istället bläddrat igenom nya numret av Ridsport som kom i brevlådan igår (eftersändning), och hittade två mycket bra gymnastikövningar från Jump Club.


Ursäkta mina otroliga paint-skills :p

Syfte: Ryttaren tränar på att få hästen smidig och lösgjord genom att forma den runt skänkeln. Hästen behöver vara lydig och svara exakt på ryttaresn hjälper. Om du använder cavaletti blir övningen även gymnastiserande för hästen. Övningen bidrar till att du får en bra takt och flyt över bommar och cavaletti.

Svårighetsgrad: Övningen kan användas av ryttare på olika utbildnigsnivåer. Om du använder enbart bommar blir övningen lättare. Vill du gymnastisera hästen mer kan du använda till exembel bom + cavaletti + cavaletti + bom.

Banan: Övningen består av tre serier som ligger i en s-form. Lägg ut bommar eller cavaletti så att du kan ridare kortare steg i innerspår och längre steg i ytterspår. Avstånd ca. 1 meter i innerkant och ca. 1,60 meter i ytterkant, dessa avstånd gällr för både ponny och stor häst. På detta sätt kan du variera övningen och göra den lättare respektive svårare. Anpassa vägen till hästens steglängd. Avståndet mellan bom-/cavalettiserierna kan varieras mellan 12 och 20 meter.

Rid så här: Trava över serierna i en s-formad båge. Genom att rida igenom serierna får du hästen att forma sig på det böjda spåret och bli eftergiven i den inre sidan. Planera vägen noga och håll en jämn takt. Byt varv så att du rider övningen från båda hållen. Börja med att använda fyra bommar eller cavaletti i varje serie. När det går bra kan du bygga serierna närmre och närmre varandra och även lägga till fler bommar/cavaletti.

Tänk på: Stäm av tempot mellan bommarna men utan att hästen lägger in extra steg. Kom ihåg att du behöver vara " steget före i tanken ". Variera och nyansera steglängden genom att rida små tempoväxlingar.



Syfte: Målet med den här övningen är att du kan hålla en jämn rytm både före, över och efter bommar/cavaletti. Ryttaren tränar anridning och arbetet gör att hästen blir lydig och påverkbar i anridningen. Bommarna är kontrollpunkten; det är oerhört nyttig för alla hästar och ryttare att träna anridningar för att hitta en bra rytm.

Svårighetsgrad:
Den här markarbetsövningen passar alla hästar. Om du rider en mindre rutinerad häst kan du sänka kraven.

Banan:
Lägg ut en bom eller cavaletti i varje hörn på ridbanan. Lägg även en bom/cavaletti innanför spåret på ena långsidan.

Rid så här: Börja med att galopper de bommar/cavaletti som ligger i hörnen. I nästa övning startar du i vänster varv, rider utanför bommen/cavalettin i hörnet och flyttar ut hästen med de inre hjälperna. Gör en mjuk båge in mot mitten på ridbanan och runda bommen som ligger på långsidan. Rid tillbaka ut mot spåret och runda bommen/cavalettin i nästa hörn. Rid ner i långsam galopp där du mer eller mindre bara " styr " hästen runt varje bom/cavaletti i första hand för dina skänklar. När hästen förstår att den ska bibehålla galoppen kan du öka kraven genom att rida en aning i sluta in mot ridbanan. Börja med ytterhjälperna så du påverkar bakdelen en aning sidvärts. Sedan riktar du in hästen mot spåret igen och flyttar den tillbaka till spåret genom att rida öppna/skänkelvikning. Du rider alltså sluta in mot mitten och skänkelvikning/öppna tillbaka till spåret med hästen vänsterställd hela tiden. Det är viktigt att din vikt är med i rörelsen och att du sitter mitt över hästen. Om du har en mer rutinerad häst kan du tvära mer i sidvärtsrörelserna. Variera och nynasera hästens galoppsprång under övningen. Efter en skrittpaus rider du övningen i andra varvet. Övningen kan varieras med att du lägger en volt runt bommen/cavalettin i hörnet både före och efter sidvärtsrörelserna.

Variationer:
Övningen kan ridas både med och utan stigbyglar och du ska variera din sits. I det här arbetet lägger man även in trav regelbundet där hästen får släppa ut överlinjen och slappna av. Rid serpentiner och åttvolter för att kontrollera att din häst är avslappnad och använder sin rygg. Hästen ska vara både för de inre och de yttre hjälperna.

Tänk på: Det här är första steget till att samla hästen och till att rida förvänd galopp. Om du ska lyckas med övningen är det viktigt att du verkligen kontrollerar att du sitter rakt över hästen, är med i rörelsen och använder ett medvetet kroppspråk.

Källa: Tidningen Ridsport


Dagens ridpass

Var hemma från skolan idag, min insulinpump (diabetiker) strulade hela kvällen igår och inatt så mådde inte så värst bra imorse. Mår iaf aningen bättre nu.

Red ut Trasan vid tvåtiden och hon var så himla fin! Vi var ute i över en timme, red stockrundan och den var perfekt nu när det hade kommit massa nysnö uppepå den gamla så galopperade massor där så hon fick upp flåset riktigt ordentligt. Fortsatte sedan en annan slinga bortåt där det fanns lite stockar att skutta över. Hon var super pigg och glad, och jag med! Vintern är så härlig när det är vindstilla, sol och plusgrader, och det blir ju inte sämre när man har världens underbaraste ponny! =)

Ska alldels strax ut och rida Doris lite lösgörande på volten, hon kommer få pulsa ordentlig då det är ca. 30cm snö på volten för tillfället!

Dagens ridpass

Var hemma från skolan idag, min insulinpump (diabetiker) strulade hela kvällen igår och inatt så mådde inte så värst bra imorse. Mår iaf aningen bättre nu.

Red ut Trasan vid tvåtiden och hon var så himla fin! Vi var ute i över en timme, red stockrundan och den var perfekt nu när det hade kommit massa nysnö uppepå den gamla så galopperade massor där så hon fick upp flåset riktigt ordentligt. Fortsatte sedan en annan slinga bortåt där det fanns lite stockar att skutta över. Hon var super pigg och glad, och jag med! Vintern är så härlig när det är vindstilla, sol och plusgrader, och det blir ju inte sämre när man har världens underbaraste ponny! =)

Ska alldels strax ut och rida Doris lite lösgörande på volten, hon kommer få pulsa ordentlig då det är ca. 30cm snö på volten för tillfället!

Månadens märke - Anna Scarpati

Nu är det februari och dags för månadens märke igen! Den här månaden är det Anna Scarpati. =)















Allting finns att köpa HÄR!

Älskar verkligen A.S grejer, riktigt stilrena och snygga! Gillar att man själv kan designa exakt vilka färger man vill ha på schabrak, luva täcken m.m Enda minuset är väl att det är lite väl dyrt.. Men de verkar hålla en bra kvalité och då är dem nog värda pengarna!

Vad tkr du om A.S? Äger du nåt därifrån?




Design by Linda Viberg