Ang. bett

Fick några önskemål på inlägg så tänkte skriva om ett nu! Om bett, vad jag använder för några osv.

Har faktiskt inte så mycket att skriva om det, då jag bara använder tränsbett. Trasan har vanligt tredelat både i dressyr och hopp och Texas har tredelat i dressyren och tvådelat i hoppningen. Jag har aldrig någonsin ridit med något annat bett än tränsbett faktiskt, dels gillar jag inte skarpa bett, dels har inte mina hästar behövt det.

Min ena hopptränare (som jag tränar doris för) tycker jag ska betsla upp Doris, hon är ju lite stark i hoppningen. Men grejen är att hon bara är så på träning, på tävling sköter hon sig prima. Men det kommer nog bli bättre när hon får hoppa varje vecka när vi får våra hinder. Sen kan vi inte betsla upp henne heller, då hon har 26 stygn inuti munnen och det är extremt ömtåligt och hon är väldigt öm där. Detta hände på sommaren 05 om jag minns rätt, alltså var hon bara tre år. Hon fastnade i staketet på ngt sätt, och fick panik och röck till och då kom en sån trästople flygandes rakt emot henne och smockade henne där vid munnen. Så fick hon panik och började såklart springa. Och det var ju elrep (som tur var var inte strömmen på an ngn konstig anledning) så det brände ju upp henne i munnen.

Var ingen kul syn att komma till stallet och se det, så veterinären kom ut och fick sy henne. Så hela det året var ju nästan borta, kunde rida lite i slutet på bettlöst träns. Så just därför kan vi inte betsla upp Doris, men jag vill inte det heller.

Nu kommer jag säkert få skit för detta
, men detta är mina åsikter och ni andra har era egna, right?
Jag gillar inte skarpa bett, verkligen inte. Min vision är att alla hästar kan ridas på vanligt enkelt tränsbett. Om man bara kämpar och ger sig dän för det, så går det. Vad vet jag, Doris hade kanske gått bättre på ett skarpare bett? Men när det inte ens är något alternativ får man lösa det på annat sätt.  Jag har fått jobba Doris extremt mycket i dressyren, och markarbetet. Hon förlorade ju sitt viktigaste utbildningsår när hon skadade munnen så hon är lite efter i sin utbildning. Men, efter mycket tid på henne i dressyren är hon inte lika stark längre. På tävlingen är hon lika lugn och lydig som vilken annan häst.

Så mina åsikter är att skarpa bett är inte ett alternativ, i värsta fall det absolut sista alternativet. Jag tycker man ska kunna rida hästarna på vanligt tränsbett och jobba dem ordentligt från början och innan man stressar iväg i hoppnigen, se till att dressyren fungerar! Alla hästar kan faktiskt gå lugnt, okej, kan väl finnas undantag, men nästan alla kan lära sig att bli lugna och harmonsika utan skarpa bett.
Jag menar, hur trevligt är det att se spända, oharmoniska, rädda hästar som knappt vet själv vart den ska ta vägen uppbetslade med äckligt skarpa bett och en hård hand!?
Sen menar jag inte att alla som har skarpa bett sliter och drar, absolut inte, det finns många ryttare som kan ha en mjuk hand. Men då tycker jag även dem borde kunna rida på samma sätt med ett tränsbett.

Okej, nu orkar jag inte skriva mer, haha :p Släng in era åsikter folket!

Sjuk = dålig uppdatrting

Jag ligger i sängen o är jättesjuuk, ingen ridning på hela helgen o knappy uppdatering heller! :(

Tack!

Stort tack till Linnea som gjorde den snygga designen! Vart supernöjd! =)

DESIGN

Heej Sandras läsare! Jag är Linnea och har bloggen Equipage. Jag tänkte bara tala om att jag har gjort designen, och jag hoppas att Sandra blev nöjd! :)


Tävlingsresultat



LD; 0:a och CR rosett
LC; 8 fel


LD; Helt klockrent, finns inte så mkt att säga, det var bra flyt genom banan, texas hoppade super o hade lagom tempo. Fanns inget och klaga på!

LC; Banan var totaldränkt, spöregnade hela dagen igår så banorna var bara ren gyttja och det blev bara värre.. På framhoppningen stod han emot så jag vet inte vsd, man verkligen kände att hatade geggan. Så han hoppade krysset, resten stannade han på.. Jag blev jätte nervös o osäker men världesn bästa mamma sa bara; ta kryssrt, gå in på banan och låt han fixa det. Och jag samlade mig, tänkte på förra rundan och gick in. Och nu var han så jävla snäll! Dock ett stopp på tvåan, där var det som geggiast.. Sen hoppade han helt kanon precis som i första rundan. Sen sista hindret var från utgången så fick dålig anridning så typ rider vi rakt in i hindret men han hoppar ändå! Dock rev han. Men när vi gick i mål grina jag fan, med tanke på framhoppningen (grina redan där) så var jag överlycklig att vi ändå kom runt! Fleraflera stycken ramla av o vägra ut sig. Men mamma sa att man såg att Texas ställde upp för mig verkligen på banan, han är så underbar!!

Jag är superdupernöjd! Detta kan verkligen gå hela vägen :')



Hittils har tävlingarna börjat bra, rosett med hem från båda debuterna! ;)

kondition

Malin önskade att jag skulle skriva om hur man bäst bygger upp hästens kondition, så självklart ska ni få det! =)

* Många och långa skritturer!


Att skritta mycket bygger upp enormt mycket kondition. Man kan även då passa på att gå själv så bygger man själv kondition. Två flugor i en smäll alltså! Brukar alltid lägga in en skrittdag i veckan då jag tycker det är viktigt, dels då för konditionen men även för att hästen ska få slappna av i musklerna ordentligt och bara få lulla runt lite och njuta! =)

* Galopp i intervaller!

Att galoppera i både korta och långa intervaller bygger även det upp konditionen. Det bästa är att göra det ute i naturen, gärna på en lite kuperad grus/gräsväg. Så variera mycket, ibland 5 långsamma galoppsprång. Skritt. 15 snabba galoppsprång. Skritt. 2 galoppsprång. Långsam trav. 50 galoppsprång osv. Det är super att göra det och hästen kommer snabbt upp i flås och blir varm. Brukar göra detta 1-2 gånger i veckan och då ute på en skogs/grusväg.

* Klättring!

Även att klättra hjälper, både för styrka i bakbenen och kondition. Och här; Ju längre och brantare, desto bättre! Dock får det inte vara för brant, för då blir det skada istället för nytta. Även här kommer hästarna upp i flås och får jobba lite! Men jag tycker det är viktigt att dem skrittar upp, släpp inte iväg dem. Att trava eller galoppera upp ger inte lika mycket som att skritta upp, så låt dem kämpa lite!

* Tempoväxlingar & övergångar!

Mycket tempoväxlingar & övergångar är väldigt bra. Det bästa är om du har en ritkigt lång väg så du bara kan ligga på rakt framåt och variera dig.

När har man lyckats?

Enligt mig kan man inte få för bra kondition utan detta tycker jag alltid ska ingå i hästens planering. Men i början kommer hästen flåsa och bli varm extremt fort, men efter några veckor kommer den knappt bli andfådd vid samma sorts arbete. Och då kan du öka på kraven lite till och så vidare. När hästen inte flåsar och blir varm under ett mellanhårt pass och fortfarande har krafter kvar efter ett konditionspass tycker jag att man hsr lyckats med sin planering!




Vad tkr ni? Hur brukar ni bygga upp konditionen?

Dagens ridpass

Red Texasbus på banan med graman. Var bara andra gången jag red honom på det, men han går så himla bra på det! Han blir supermjuk och man verkligen känner hela honom arbeta. Extra + är att han frustar mycket och att trots att jag knappt håller i gramanen så söker han sig nedåt =)

Är så peppad till torsdag o tävling!


Plutten <3



Nu står han ute och myser i kvällsolen :)

Fix i stallet

Ska strax gå ut till stallet o pyssla en massa. Ska smörja ALLA grejer jag kan hitta, haha :D Det behövs kan jag säga, sen ska även ett lass med schabrak o täcken tvättas och benskydd ska spolas.

Älskar verkligen att bara kunna gå ut och in i stallet som man vill, stallet är det bästa som finns så tillbringar typ all fri tid där :)


Här ska det smörjas!

Rea - kingsland

Hittade en finsk hemsida som hade rea på massa snygga KL grejer! Hade riktigt stort utbud av KL:s sortiment.

HÄR hittar ni den!

Dagens ridpass

Red dressyr på banan med Texas. Han var superduperfin! red mycket skolor, bakdelsvändningar och längningar idag. Känns bara bättre och bättre för varje dag med honom. Är så himla glad över att jag får låna en så fin ponny. Kan bli riktigt riktigt bra det här =)

På torsdag är det tävling också! Första hopp tillsamans, LD & LC. Vill börja lågt då han är väääldigt annorlunda att hoppa jämfört med trasan o doris. Sen söndag om två veckor är det dressyr igen =)


Bild från debuten (rider en serpentin därför är han böjd, haha)

Trasan tog jag in och pysslade och gosade med länge. Fina älskling, vill rida henne NUNUNU!!

Anna Scarpati

Hade som nyårslöfte med mamma att inte äta något lösgodis fram till skolavslutningen. Får bara äta en halv choklad på en helg sen har jag ätit frukt. :p

Och när jag då har klarat detta (vilket jag kommer göra, jag spyr på tanken av lösgodis blä! :s) så får jag pengar av mamma. Vet inte riktigt hur mycket än men det blir nog 1.500-2000 skulle jag tro :)

Så pratade med mammsen idag så jag får 800 i förskott så redan imorgon ska jag skicka efter ett Anna Scarpati schabrak! :D

Målade ihop färgprov på paint;


extremt slarvigt ritat ;)

Ska alltså ha marinblå, orange kantband, sen orange + silverglittrig + orange passpoal! =)

Texas kommer bli galet snygg i detta. Ska även köpa ett par orangea boots till fram när vi tävlar terräng, mums!

Vad tkr ni? Vill ni ha mer stilrent eller sticka ut lite med färgerna?

Cristina sport

Är du sugen på att köpa ett Cristina sport schabrak + luva så borde du passa på!
Hos Pias Häst & Ridsport finns det nu på rea. Finns i färgerna brun/guld, marin/creme, grå/silver, creme/guld och svart.


Schabraket kostar nu 498 ,- istället för 698,-



huvan får du nu för 398,' istället för 498,-



Förresten vet jag en webshop som säljer kingsland för 30-70 % rabbaterade priser HELA TIDEN! Men om jag ska vara snäll och berätta vad sidan heter så får ni va lite snälla och slänga in massa tips i inlägget under på vad jag ska blogga om! 10 olika förslag och jag lovar att berätta hemsidan! ;)

Internet

Vårat nya internet kommer om ngn vecka, just nu har vi bara ett mobilt telia och det är segt som jag vet inte vad! Därav orkar jag inte blogga för det tar hundra år att ens komma in på blogg.se -.-

Men såfort internet har kommit så kommer jag sätta igång bloggen igen! =) Så om ni vill att jag skriver ngt speciellt eller har frågor så bara att slänga in en kommentar!

Puss

Grym tävling!!



Tävla HÄR!




Design by Linda Viberg